Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Raadhuisplein 

Midden in winkelstraat de Hoofdstraat vind je het nostalgische Raadhuisplein. De ideale plek om om even uit te rusten tijdens of na een gezellig dagje winkelen.
Zoals de naam al doet vermoeden vind je het voormalige oude Raadhuis van Apeldoorn op dit plein. Dit monumentale pand zorgt voor een adembenemend uitzicht en is sfeerbepalend.
Prachtig! 's Zomers vind je er eindeloze terrassen.

Hotel et le cafe de Paris 

Hotel et le Café de Paris zit midden op het nostalgische Raadhuisplein in hartje centrum. Je vindt er 11 sfeervolle, basic kamers, met ieder eigen koffie en thee faciliteiten en gratis wifi. De faciliteiten die je verwacht zijn aanwezig en je betaalt er een gemiddelde prijs voor. Bij het hotel zit een zeer sfeervol restaurant, dat geheel in stijl is naar Parijs van de 19e eeuw. Bij mooi weer kun je heerlijk op het terras naar mensen kijken en waan je je even echt in Parijs. Vanuit het hotel kun je lekker shoppen, cultuur snuiven en de natuur induiken!

hotel cafe de Paris


 

Oude Dorpskerk van Apeldoorn onder de terrassen van het Raadhuisplein 

Op het Raadhuisplein lopen dagelijks veel bezoekers over de aangebrachte koperkleurige contouren van de buitenmuur en de toren van de oude Mariakerk. Een deel ervan bevindt zich onder de terrassen. Hier in de oude kern van Apeldoorn stond ooit de oude dorpskerk! 

In 1989 en in 1996 vonden op het Raadhuisplein, onder grote publieke belangstelling, opgravingen plaats op de plek van de oude dorpskerk. Aan de zuidzijde van het plein werden resten van de romaanse voorganger van de kerk gevonden. Eind 15e eeuw werd het kerkgebouw tot op het fundament gesloopt en verrees een geheel nieuwe kerk. Eind 15e, of begin 16e eeuw werd de kerk uitgebreid. 

Het einde van de oude dorpskerk kwam in de 19e eeuw. Na een brand in de toren in 1817 zou een grote restauratie nodig zijn. Ook was de kerk te klein geworden voor het aantal kerkgangers. In 1835 was het dan zover en besloot de koning tot de bouw van de Nieuwe Kerk aan de Loolaan. In juni 1842 begon de afbraak van de oude dorpskerk. De naam ‘Mariakerk’ ging over op de in 1847 gebouwde rooms-katholieke voorganger van de huidige Mariakerk aan de Hoofdstraat. 


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!

Apeldoorn Marketing  |   Contact  |  Cityhosts  |  FAQ  |  Privacy