Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Bezoek Radio Kootwijk

Diverse data 2023

Het zendstation

Dompel je onder in de geschiedenis van één van de meest opmerkelijke gebouwen van Nederland: het voormalige zendstation Radio Kootwijk. Dit monumentale pand werd in de jaren ’20 van de vorige eeuw met een speciaal doel gebouwd: voor radiotelegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indie. Je kunt op diverse data het gebouw met artdeco architectuur bezoeken met gids en ontdek meer over de boeiende historie van het zendstation. Combineer het met een wandeling door de omliggende natuur en brengt een bezoek aan de monumentale pomphuisjes.


Data rondleiding Radio Kootwijk met gids

 

Datum:
zaterdag, 10 jun 2023
Van:
 • 11:00 uurtot:13:30 uur
 • 13:00 uurtot:15:30 uur
Datum:
zaterdag, 17 jun 2023
Van:
 • 13:00 uurtot:15:30 uur
Datum:
zondag, 18 jun 2023
Van:
 • 11:00 uurtot:13:30 uur
 • 13:00 uurtot:15:30 uur
 

Praktische informatie

 • Prijs: € 18,50 p.p., t/m 12 jaar € 8,- (de rondleiding met gids is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar)
 • Parkeren: € 5,- op 500 meter van het gebouw. Gratis parkeren op 2 km afstand in Hoog Buurlo
 • Parkeren kan op de parkeerplaats achter de watertoren
 • Reserveren verplicht
 • Geschikt voor mindervaliden, invalidelift aanwezig tot eerste etage
 • Honden niet toegestaan
 • Reserveren en boeken >>


Opmerkelijke feitjes over Radio Kootwijk

Eén van de meest markante gebouwen in Nederland is Radio Kootwijk. Het Zendgebouw van Radio Kootwijk is in veel opzichten uniek. Het heeft een bijzonder ontwerp en is het eerste in gewapend beton uitgevoerde gebouw in Nederland. Dankzij vorm en grootte valt het erg op temidden van de Veluwse natuur. Niet voor niets wordt het ook wel de kathedraal van de Veluwe genoemd.Voor de vestiging van dit voormalige Zendgebouw werd gezocht naar een onbewoond, afgelegen terrein om zo weinig mogelijk storende invloeden vanuit de omgeving op het zendverkeer te ondervinden. Het oog viel op Kootwijkerzand, de grootste actieve zandverstuivingplek van West-Europa. Architect Julias Maria Luthman kreeg de opdracht voor de bouw van het zendgebouw.  Het gebouw was in 1923 klaar en maakte het mogelijk dat Nederland kon bellen met Nederland-Indie. Koningin-moeder Emma opende dan ook het gebouw in 1929 de radiotelefoondienst met de legendarische woorden ‘Hallo Bandoeng, hoort u mij?’

De eerste gesprekken overzee, die steevast werden afgesloten met het Wilhelmus, waren eerst nog kosteloos. Later moesten mensen fors betalen voor een telefoontje met familieleden overzee. Om een indicatie te geven: op zaterdagmiddag kon met korting naar Java gebeld worden. Het tarief was dan 21 gulden voor drie minuten naar Java. Veel geld als je beseft dat het gemiddeld weekloon destijds 25 gulden betrof.

Er zijn een aantal leuke wetenswaardigheden over het gebouw. De architect mocht in zijn ontwerp geen hout en ijzer gebruiken, dus vandaar dat Radio Kootwijk helemaal van beton is. Bij het ontwerp had de architect de Sfinx in Egypte in gedachten. De vorm van een sfinx is in het gebouw te herkennen; vanwege de vorm en grootte. Je hebt  er misschien een beetje fantasie voor nodig maar als je goed kijkt, herken je in de twee gebouwtjes in de hoeken van het voorterrein de voorpoten van de Sfinx. Op de derde verdieping van Radio Kootwijk vind je de enorme zwart/wit tegeltjes vloer met een patroon dat zicht steeds herhaald. Als je goed kijkt, kun je een foutje in het patroon ontdekken. Het schijnt dat de architect dat opzettelijk heeft gedaan om daarmee aan te geven dat niets volmaakt is.

In de Tweede Wereldoorlog zijn de gebouwen van Radio Kootwijk gebruikt door de Duitse bezetter. Toen de Duitsers vertrokken bliezen ze de zendmasten op. Een mast (van 212 meter) viel op het gebouw, maar dat liep nagenoeg geen schrammetje op. Het was het eerste gebouw in Nederland dat volledig uit gewapend beton bestond, dus oersterk. 

Tegenwoordig is Radio Kootwijk een rijksmonument. Het imposante gebouw wordt vaak ingezet als decor voor films, video’s en foto’s. Radio Kootwijk is als filmset gebruikt voor de film Amerikaanse film Mindhunter met Christian Slater, LL Cool J en Val Kilmer in de hoofdrol. De Nederlandse popgroep Blof heeft het gebouw op de CD-hoes staan van het album ‘Alles blijft anders’ en ook film Mega Mindy en de snoepjesbarion is voor een deel opgenomen op deze locatie.


Kootwijkerzand 

De grootste zandbak van West-Europa 

Duik ook de natuur in rondom Radio Kootwijk. Met een oppervlakte van 700 hectare is het Kootwijkerzand de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. In het midden bevindt zich het monumentale zendstation Radio Kootwijk. Het is er fantatisch wandelen en ook voor de kids is het één grote zandbak met fantastisch uitkijkpunt! 


De uitkijktoren

Vanaf de uitkijktoren op het Kootwijkerzand heb je een fantastisch uitzicht over de Veluwe. De toren ligt vlakbij de parkeerplaats Kootwijkerzand aan de Houtvester van het Hoffweg, Kootwijk. Inrit via Heetweg, Kootwijk. Meer informatie >>


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!