Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek
Startpunt - CODA

Startpunt - CODA

Architect Herzberger heeft dit gebouw met veel glas zodanig ontworpen dat het ‘communiceert’ met de omliggende gebouwen in het Cultuurkwartier. Het museum heeft een collectie van een uitgebreide verzameling sieraden, moderne kunst en historische objecten en biedt wisselende tentoonstellingen.

Lees meer
Het Stadscafé

Het Stadscafé

Recht tegenover de bibliotheek is de ingang van de voormalige Van Kinsbergenschool, genoemd naar Admiraal Van Kinsbergen die in Apeldoorn heeft gewoond. Nu is er Het Stadscafé gevestigd. Op het terras staat een standbeeld van Van Kinsbergen. 

Lees meer
Hoofdstraat

Hoofdstraat

Deze straat links en rechts van je is de langste winkelstraat van Nederland. Als je rechtsaf gaat, zie je op de nummers 137 en 139 aan je rechterhand een pand uit 1902 met een trapgevel; als bijzondere versiering houden twee apen de wacht.

Van Kinsbergenstraat

Van Kinsbergenstraat

Deze straat wordt ook wel ‘t Proefstraatje genoemd omdat er veel restaurants gevestigd zijn. Pand nummer 4, was vroeger de villa Randerode, waar later in de voortuin een nieuw pand voor is gebouwd. Veel panden zijn van begin vorige eeuw. Nummer 9 heeft een fraaie tegel in het portiek. 

Korenstraat

Korenstraat

Op de hoek links - onder het straatnaambordje Korenstraat - vraagt een tekst in de houten kolom je aandacht: ‘gebouwd MDCCCXCVI Drie Koningen St. Peter’. Dit is het zogenaamde ‘Leienhuis’, omdat de wanden voorzien zijn van leien afkomstig van een afgebroken RK kerk. Aan je rechterhand zie je een pand (nr. 3B) met vakwerk in de bovenpui en gekleurde tegeltjes. Voor de Korenpassage rechts is een pand (nr. 21/27) uit 1900 met versieringen boven de ramen. 

Deventerstraat

Deventerstraat

Dit is ‘de hoek van het derp’. Het hoekpand rechts heeft een rijke versiering. Boven de gevel hangt een bord met de tekst: ‘geen beter gemack als eijgen dack’.

Raadhuisplein

Raadhuisplein

De Prinsengang, waar je net doorheen liep, was ooit het toegangspad voor de Koninklijke familie over de begraafplaats naar de kerk die op het Raadhuisplein heeft gestaan. De vorm is nog te zien aan de koperen strips in de bestrating. Het Raadhuis, gebouwd in 1842/1843 werd in 1898 verbouwd. In 1943 is de bovenverdieping afgebrand en pas in 1977 na restauratie opnieuw in gebruik genomen. Er zijn drie herdenkingsstenen in de gevel: a. de eerste steen uit 1842 b. de eerste steen van de verbouwing in 1898 c. de eerste steen van de herbouw in 1977. In de zomer is het Raadhuisplein één groot terrassenplein. 

Winkelcentrum Oranjerie

Winkelcentrum Oranjerie

Oranjerie is het overdekte winkelcentrum in het hart van Apeldoorn. Naast de vertrouwde winkels als Zara, New Yorker en The Body Shop, is het aanbod aangevuld met vestigingen van o.a. TK Maxx, Mango en Bever Outdoor.

De Grift stadswandeling

De Grift stadswandeling

Hier loopt De Grift, onderdeel van een groot stelsel van beken (zie plattegrond aan het eind van de beek). Deze ‘dorpsbeek’ werd vroeger gebruikt door de vele wasserijen die Apeldoorn bezat. Omdat de beek ernstig vervuild was, is hij ondergronds gelegd. De laatste jaren is hij steeds meer bovengronds gekomen.

Stationsstraat

Stationsstraat

Er werd net op tijd voorkomen dat de letters van de gevel werden afgebikt. Het terrein van deze oude gasfabriek is nu geheel bebouwd. Ook hier loopt weer de Grift. In de muren zitten sculpturen van Tanja Smeets die worden gebruikt om regenwater af te voeren naar de beek.  

Huis van de Stad

Huis van de Stad

Het stadhuis in het hart van de stad is ontworpen door architect Ruischenaars. Iedere zaterdag is er op dit plein een grote warenmarkt! 

Oranjepark

Oranjepark

Het Oranjepark is in 1876 geschonken door de vroegere projectontwikkelaar van der Houven van Oordt. Het ruim opgezette park is aangelegd in Engelse landschapsstijl met een vijver, gazons en veel oude en bijzondere bomen. In 1960 werd in het park een oorlogsmonument van de Amsterdamse beeldhouwer Hund geplaatst. De muziektent is in 1999 weer in oude luister hersteld. In de zomermaanden vinden hier op zondagmiddag van 14.00 -16.00 uur concerten plaats.

Lees meer
ACEC

ACEC

Op de begane grond van deze voormalige elektronica-fabriek bevindt zich de expositieruimte en het ACEC-café. In de bovenverdiepingen van het gebouw zijn verschillende culturele en creatieve ondernemingen gevestigd. Kijk ook even binnen, want het bezoeken van de tijdelijke expo's is gratis!

Stadswandeling Apeldoorn

Ontdek al wandelend de binnenstad van Apeldoorn. De route leidt langs architectuur, terrassen, beelden, water en musea. Veel plezier met het ontdekken van Apeldoorn!

1. Startpunt - CODA
In CODA zijn een museum, bibliotheek, café en archief ondergebracht.
Startpunt - CODA
01 min. naar volgende locatie

Ga vanaf de ingang direct links en stop op het kruispunt. Het volgende routepunt bevindt zich aan de overkant van de weg, aan je rechterhand.

2. Het Stadscafé
Het Stadscafé was vroeger de Van Kinsbergenschool.
Het Stadscafé
02 min. naar volgende locatie

Ga op kruising rechtdoor (Kapelstraat). Loop deze straat door en stop op de kruising met de Hoofdstraat.

3. Hoofdstraat
Dé langste winkelstraat van Apeldoorn.
Hoofdstraat
01 min. naar volgende locatie

Ga de eerste weg rechts (Van Kinsbergenstraat).

4. Van Kinsbergenstraat
Deze straat wordt ook wel 't Proefstraatje genoemd.
Van Kinsbergenstraat
02 min. naar volgende locatie

Loop deze straat uit tot het kruispunt met de Nieuwstraat. Stop bij de eerste weg links (Korenstraat).

5. Korenstraat
De Korenstaat is een veelzijdige winkelstraat.
Korenstraat
01 min. naar volgende locatie

Loop deze straat in en ga rechtdoor. Ga op de kruising met de Hoofdstraat rechtdoor naar de Deventerstraat.

6. Deventerstraat
Het hoekpand rechts heeft een rijke versiering.
Deventerstraat
01 min. naar volgende locatie

Loop een stukje rechtdoor tot je aan je rechterhand 'Het Oude Huis' ziet. Loop de smalle Prinsengang door, waarna je uitkomt op het Raadhuisplein.

7. Raadhuisplein
Het Raadhuisplein is één van de gezelligste horecapleinen van Apeldoorn.
Raadhuisplein

Op het plein staat een borstbeeld van Koning Willem I, gemaakt door Pieter Puype.

05 min. naar volgende locatie

Op het Raadhuisplein kijk je de Hoofdstraat in. Ga links de Hoofdstraat in en loop door totdat je op een klein pleintje met een grote boom komt.

8. Winkelcentrum Oranjerie
Het overdekte winkelcentrum van Apeldoorn.
Winkelcentrum Oranjerie
07 min. naar volgende locatie

Op het kruispunt met McDonald's ga je linksaf. Ga een stuk rechtdoor (voorbij de verkeerslichten) de Kanaalstraat in.

9. De Grift stadswandeling
De Grift is een beekje dat door de hele stad loopt.
De Grift stadswandeling
01 min. naar volgende locatie

Loop weer richting het kruispunt met de Stationsstraat. Ga hier linksaf en stop bij het eerste pand aan je linkerhand.

10. Stationsstraat
Aan de rechterkant zie je het oude kantoor van de Gasfabriek.
Stationsstraat
04 min. naar volgende locatie

Loop de Stationsstraat door totdat je bij het Marktplein uitkomt.

11. Huis van de Stad
Het Huis van de Stad is het gemeentehuis van Apeldoorn.
Huis van de Stad

De zaterdagmarkt is in 2009 uitgeroepen tot 'Beste Markt van Nederland'. Ook op maandag en woensdag is er markt, maar dan veel kleinschaliger

10 min. naar volgende locatie

Steek het Marktplein over en loop direct na het Stadhuis het kleine straatje in, waardoor je op de Deventerstraat belandt. Ga hier direct links de Kerklaan in. Op de kruising met de Paslaan ga je rechtdoor.

12. Oranjepark
Aan je rechterhand vind je het Oranjepark.
Oranjepark
08 min. naar volgende locatie

Loop de Kerklaan verder uit tot aan de Paul Krugerstraat aan je linkerhand. Loop deze straat in totdat je weer op de Hoofdstraat belandt.

13. ACEC
Het ACEC (Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur) is een tentoonstellingsruimte en activiteitencentrum.
ACEC
03 min. naar volgende locatie

Loop nog een stukje door tot het einde van de Roggestraat. Ga hier tweemaal linksaf, waardoor je weer bij de ingang van CODA belandt.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!