Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Schaapscheerdersfeest Hoog Buurlo

Zondag 21 juni 2020 | Hoog Buurlo

In verband met corona is dit evenement afgelast

Vaste prik op de derde zondag van juni: de schaapscheerdersdag in Hoog Buurlo.


Volop activiteiten  

Bij schaapskooi Hoog Buurlo is op zondag 21 juni van 11.00 tot 16.00 uur van alles te beleven. Niet alleen worden de schapen geschoren, je kan er ook veel doen. Voor kinderen zijn er allerlei activiteiten zoals het kluutschopspel, oudhollandse spellen, pony rijden, broodje bakken en een lammetjes wandelingetje. Op de streek- en wolmarkt zijn schaap-gerelateerde producten en Veluwse streekproducten te koop. Ook de geschoren wol wordt direct verkocht. Lekker eten en drinken kan ook: koffie, thee, fris, koek en ijs. Er is passende muziek. De entree is gratis, voor deelname aan activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd. 


Krullen knippen

Een hoofdrol is er voor de schapen zelf. Een flink aantal van de 120 volwassen herkauwers worden, in bijzijn van ‘de visite’, met de hand geknipt. ‘Traditie’, vertelt hun herder Wilfried Buitink. Tijdrovend karweitje. ‘Zo laten we het ambacht van vroeger zien.’ De 100 lammetjes die in ’t vroege voorjaar zijn geboren, gaan pas volgende zomer onder de schaar.

De herder doet een boekje open over z’n vak. Meest gestelde vraag: ‘Of ik nooit eenzaam ben, op die grote stille heide?’ Alleen is Wilfried nooit. ‘De dieren houden me gezelschap. De hond, de schapen, het buitenzijn; daar kan geen kantoorbaan tegenop.’ ‘s Middags geeft de herder een demonstratie schapen hoeden. 


 Hoog Buurlo

Hoog Buurlo is een eeuwenoude nederzetting in het hart van de Veluwe en ademt de sfeer van vroeger. Twee schaapskooien en twee woonhuizen, een kudde Veluwse heideschapen, statige beukenlanen, eiken- en beukenbossen, akkers omgeven door wildwallen en grenzend aan de uitgestrekte Hoog Buurlose heide kenmerken deze parel van de Veluwe.


Meer informatie 

  • Locatie: Schaapskooi Hoog Buurlo, Hoog Buurloseweg, 7339 EL Ugchelen (bij Apeldoorn)
  • Duur: van 11.00 – 16.00 uur
  • Vervoer: kom liefst op de fiets
  • Meer informatie >> 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!