Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Alles over de Nationale Sinterklaasintocht 2019 in Apeldoorn

Sinterklaas en zijn Pieten komen op zaterdag 16 november 2019 aan in Nederland. Voor de landelijke intocht hebben zij dit keer voor Apeldoorn gekozen. De start van de intocht is om 12:00 uur op het Stationsplein en de route eindigt om 13:15 uur op het Raadhuisplein in hartje centrum. 


Over de route van de Sint

Tjoek tjoek! Sinterklaas komt op 16 november niet per boot, maar per stoomtrein aan in Apeldoorn. Op NPO3 kun je van 12.00 tot 13.15 uur live op televisie de aankomst van Sinterklaas in Apeldoorn zien.

Stops tijdens de route

 Om 10.00 uur start het voorprogramma en om 12.00 uur start de intocht. Na ontvangst door de burgemeester vertrekt Sinterklaas met zijn gezelschap naar de binnenstad via de Stationsstraat, de Stationsdwarsstraat en de Hoofdstraat. De Pieten delen strooigoed uit en voor kids met een glutenallergie zijn er glutenvrije pepernoten. De tocht eindigt op het Raadhuisplein, waar hij om 13.15 uur afscheid neemt van kinderen en ouders. Sint neemt dan intrek in zijn werkkasteel. 

Op zaterdag 16 november zijn er verschillende stops tijdens de route. De vier locaties zijn:  

 • het Stationsplein;
 • bij de Onze Lieve Vrouwekerk (ookwel bekend als de Mariakerk);
 • het Bongoplein (tegenover McDonalds aan de Hoofdstraat) en
 • het Raadhuisplein.

Pepernotenparty

's Middags is er een heuse Pepernotenparty op het Raadhuisplein met leuke muziek. De band van ’s ochtends brengt dan nogmaals het Sint-repertoire ten gehore, waarbij alle Sint-hits voorbij zullen komen. Tijd: 16.00 tot 17.30 uur. Toegang is gratis!


De warenmarkt & winkelen in Apeldoorn

De grote warenmarkt op het Marktplein gaat deze zaterdag gewoon door, ook de winkels zijn open.


Bereikbaarheid tijdens de Sinterklaasintocht

Vanwege de grote drukte en de route van de Sint zijn er een aantal beperkingen in het kader van bereikbaarheid. Er worden op zaterdag 16 november namelijk 20.000 tot 30.000 ouders met kinderen in Apeldoorn verwacht die Sinterklaas en zijn Pieten komen verwelkomen.

Treinen en bussen

Wie met de bus komt, moet wel rekening houden met een aangepaste dienstregeling; de bus komt niet langs de haltes Amaliapark en Hoofdstraat. Bezoekers kunnen het beste uitstappen bij Marktplein en vanaf daar lopen naar de ingang van het festivalterrein bij het oude postkantoor.

De treinen van en naar station Apeldoorn rijden volgens de normale dienstregeling. Vanaf het station loop je eenvoudig de binnenstad in.

Maatregelen

De fietstunnel onder het NS-station is van 09.00 tot 14.00 uur afgesloten voor fietsers. De Kalverstraat van 03.30 uur tot 15.00 uur is afgesloten voor auto’s (voor fietsers vanaf 09.00 uur). Verder zijn de volgende straten afgesloten:

 • Stationsplein
 • Stationsstraat
 • Stationsdwarsstraat
 • Hoofdstraat
 • Hofstraat
 • Kanaalstraat
 • Raadhuisplein

Voor de intocht wordt er extra bewegwijzering naar de parkeergelegenheden neergezet.

Parkeren & fietsen stallen tijdens de intocht

De parkeergarages in de binnenstad zijn op 16 november bereikbaar. Bekijk een overzicht van alle parkeergarages. Fietsers kunnen hun fiets stallen in een van de gratis bewaakte fietsenstallingen in de binnenstad of in één van de extra fietsenstallingen langs de route. Bekijk alle bewaakte fietsenstallingen.


 

Bekijk de agenda van Sinterklaas in en rondom Apeldoorn!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!