Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Een nostalgisch ritje in de stoomtrein over de Veluwe

Reis terug in de tijd en beleef het indrukwekkende geluid van de stoomfluit en de trekkracht van de machtige stoomlocomotieven. De reis met de stoomtrein voert over de meer dan honderd jaar oude spoorlijn tussen Apeldoorn en Dieren. Het traject maakt deel uit van de zogenaamde Koningslijn, welke oorspronkelijk Dieren via Apeldoorn met Zwolle verbond. Een bijzondere ervaring!


Beleef het Museumstation en maak een dagrit

Bij station Beekbergen ligt het hart van het levend spoorwegmuseum: het Museumstoomdepot met een zeer omvangrijke collectie materieel, een grote werkplaats, een prachtig oud stationsgebouw met een authentiek stationskantoor, een grote draaischijf voor het draaien van de stoom- en diesellocomotieven, een rijdende kolenkraan, waterkolommen, vleugelseinen, handbediende overwegen en onlangs is het stationsgebouw geopend met een restauratie en een souvenirshop. Aansluitend kun je een mooie rit maken met de stoomtrein. Dienstregeling>>


Veluwe IJssel Boemel

In de zomermaanden kun je een reis met de stoomtrein combineren met een vaartocht over de IJssel. Tijdens deze afwisselende dagtocht combineer je een rit over de prachtige Veluwe tussen Apeldoorn en Dieren met een vaartocht  met een luxe salonboot over de mooie rivier de IJssel tussen Dieren en Zutphen. Dit prachtige "rondje" is echt compleet als je de Arriva-trein van Zutphen naar Apeldoorn neemt.

Er zijn verschillende reismogelijkheden. Zo kun je ook kiezen om te starten in Zutphen met de salonboot naar Dieren. Vanaf Dieren stap je over op de stoomtrein naar Apeldoorn. In Apeldoorn staat de Arriva-trein weer voor je klaar om u naar Zutphen te brengen. De Arriva-trein gaat ieder half uur van Apeldoorn naar Zutphen.

Het is mogelijk om op te stappen in het Museumstoomdepot Beekbergen. Je reist dan met de stoomtrein over de Veluwe, vanaf Dieren vaar je met de boot over de IJssel. In Zutphen heeft je dan tijd om de historische stad te bekijken, waarna je de Arriva-trein naar Apeldoorn neemt. Later in middag staat de stoomtrein in Apeldoorn weer klaar om je terug te brengen naar het opstappunt in Beekbergen.


Zondagse lunch of Pannenkoekenlunch

Van april tot en met oktober rijdt de stoomtrein iedere zondag. Op deze dagen is er de mogelijkheid om te reserveren voor een bijzondere Zondagse lunch of  Pannenkoekenlunch. De Pannenkoekenlunch wordt iedere laatste zondag van de maand geserveerd, de overige zondagen kun je reserveren voor de Zondagse lunch. Speciaal voor deze lunches wordt een historisch restauratierijtuig gekoppeld aan de trein die de groene dienstregeling rijdt. De vertrektijd is om 10.45 uur vanaf het Museumstation Beekbergen, daarnaast kun je ook opstappen in Apeldoorn om 11.45 uur. Reserveren is via de kaartjeswinkel is verplicht.


Nationale stoomtreindag

Op Hemelvaartsdag is het Nationale Stoomtreindag! Op deze dag rijdt de VSM met meerdere stoomtreinen intensief tussen Apeldoorn en Beekbergen, en tussen Beekbergen en Loenen. In het historische Museumstoomdepot en in Loenen vinden verschillende activiteiten plaats. Locomotieven worden gerangeerd, op de draaischijf geplaatst, van kolen voorzien door een oude kolenkraan, en onder de waterkolommen gereden voor het innemen van water. Ook rijden er vanuit Beekbergen goederentreinen en worden er historische diesellocomotieven ingezet. En voor een hapje en een drankje kunt u terecht in de treinen en op het terras van Beekbergen. Als je gaat dauwtrappen kun je  op deze dag bovendien gratis je fiets meenemen! Meer informatie >>


Terug naar Toen

Traditioneel organiseert de VSM in het eerste volle weekend van september het evenement Terug naar Toen. Alle bedrijfsvaardige stoomlocomotieven van de VSM worden ingezet in een zeer intensieve dienstregeling tussen Apeldoorn, Beekbergen, Loenen, Eerbeek en Dieren. Ook worden enkele historische Nederlandse diesellocomotieven ingezet. Daarnaast zijn op de festivalterreinen in Beekbergen en Loenen diverse oude voertuigen, (kinder)attracties, stoommachines en modelbanen aanwezig. Meer informatie >>


Halloween Griezel Express

Bij de treinreis van de Halloween Griezel Express is niets zoals het lijkt. Met het invallen van de schemer komt Herr Hoff - de vloek van de VSM- samen met andere duistere figuren tot leven. Plotseling komt de stoomtrein tot stilstand bij een verlaten station. Wat zich daar afspeelt is altijd weer een raadsel. Niets zal ongemerkt aan je voorbij gaan! Gaat het je lukken om na het bezoek aan dit spookstation weer in de trein te stappen?


Sinterklaas Pepernoten Express

Sint en Piet zijn in november weer in ons land en dat gaat de VSM natuurlijk vieren. Tijdens een treinreis over de Koningslijn kun je samen met Sinterklaas en Piet genieten van een heerlijk pannenkoekenbuffet in een van de luxe restauratierijtuigen. Sinterklaas komt natuurlijk niet alleen maar gezellig pannenkoeken eten, hij neemt voor ieder kind ook nog een verrassing mee uit Spanje. En de Zwarte Pieten zullen tijdens de rit naar Dieren niet stilzitten! De Sinterklaas Pepernoten-Express rijdt op diverse dagen. Reserveren is verplicht, dat kan via de kaartjeswinkel.


Veluwsche Kerstmarkt

Dat een stoomtrein helemaal past bij de sfeer van Kerst blijkt ieder jaar uit de vele treintjes die onder menig kerstboom rijden. Een echte stoomtrein geeft nog meer sfeer. Daarom houdt de VSM ook dit jaar een Veluwsche Kerstmarkt bij het historische Museumdepot in Beekbergen, dat speciaal hiervoor in kerstsfeer is aangekleed. Naast de kraampjes met diverse (kerst)artikelen kun je ook een gezellig ritje maken met de versierde stoomtrein. Meer informatie >>

Meer informatie >>


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!

Apeldoorn Marketing  |   Contact  |  Cityhosts  |  FAQ  |  Privacy