Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

CODA Fietsroute Tour de Papier 2021

Vive la Veluwe! Ontdek al fietsend de pracht van de natuur en de geschiedenis van de papierindustrie in hartje Gelderland. Met een route langs molens, sprengen én het nieuwste uit de wereld van de papierkunst. Een fotogeniek landschap, activiteiten voor het hele gezin en de rijke historie van de Veluwe.

Fietsroute Tour de Papier

Etappe-trappen op de Veluwe: ontdek de geschiedenis van de papierindustrie in en om Apeldoorn met de fietsroute Tour de Papier! De vele beken en sprengen maakten dit gebied namelijk tot een bakermat van de papierindustrie, en die sporen zijn nog altijd zichtbaar. Zo kom je onderweg langs verschillende molens zoals de Middelste Molen waar al sinds 1622 papier wordt geproduceerd. Of maak een tussenstop bij de Loenense Waterval waar je de twee grootste watervallen van Nederland kunt bewonderen. Het hele verhaal komt samen in CODA Museum Apeldoorn waar dit jaar met de tentoonstelling Paper Art een eerbetoon wordt gegeven aan de lokale en regionale papierindustrie. De 69 km lange fietsroute Tour de Papier voert je langs molens, sprengen én het nieuwste uit de wereld van de papierkunst. Een fotogeniek landschap, activiteiten voor het hele gezin en de rijke geschiedenis van de Veluwe ontdekken? Tour de Papier heeft het allemaal. Dus spring uit de bocht met je peloton en fiets mee met deze unieke route. 


De Loenense Waterval


​Papierfabriek De Middelste Molen

Ontdek activiteiten geïnspireerd op dat welbekende Franse fietsfestijn of ga in versnelde tred kunst kijken in CODA! Tentoonstelling CODA Paper Art is een eerbetoon aan de regio met recent gemaakte kunst van papier en karton. Het grootste deel van de hedendaagse Nederlandse papierindustrie bevindt zich in Gelderland en de Veluwe kent vele papiermolens, beken en sprengen van vroeger om te bewonderen tijdens een fiets- of wandeltocht. De 10e editie van CODA Paper Art is vanaf 6 juni 2021 te zien in CODA Museum. 


Coda Paper Art in 2019

Route-highlights

150.000 jaar geleden ontstonden er hoogteverschillen (stuwwallen) in ons landschap en is de Veluwe bedekt met dikke lagen zand. Het regenwater zakt hier in weg en wordt tegengehouden door kleilagen; een grondwatervoorraad ontstaat en daarop drassige plekken waar later een sleuf vanuit gegraven kan worden. Kilometerslange kanaaltjes met constant stromend water werden vervolgens door de mens gemaakt met dijken en leem. In 1740 telt de Veluwe 168 papiermolens met 188 raderen. Op de route ontdek je de verschillende landschappen die de Veluwe te bieden heeft en vele sprengen en molens. Van Papierfabriek De Middelste Molen, Ruitersmolen en Hamermolen tot de Loenense Waterval en de enige nog werkende bovenslag watermolen in Nederland. Ontdek daarnaast erfgoed en monumenten in de regio, de stroomtrein van de Veluwe en bekijk het werk van papierkunstenaar Betty Disco tijdens CODA Paper Art de op de route van de tour.

Download de routekaart >>

Download het .gpx bestand >>


​De Hamermolen in Ugchelen


Activiteiten & informatie bij de CODA Tour de Papier

Gaan met die reclamekaravaan en van pulp tot papier in de praktijk: welke DIY’s of activiteiten op de route zijn er allemaal naast deze mooie fietstocht langs de papierindustrie? Je ontdekt het hier! Voor thuis, op de camping, in CODA of bij de pitstops op de route; van mei 2021 t/m januari 2022 wordt er doorlopend programma geboden. CODA past het programma per periode aan op de mogelijkheden op dat moment, binnen de geldende coronamaatregelen. Op deze pagina vind je altijd actuele informatie per onderdeel. Activiteiten fysiek op locatie in CODA, bij stops op de route en horecapartners zullen weer mogelijk zijn wanneer deze maatregelen dit toestaan. Klik hier voor huidige mogelijkheden en beperkingen in CODA. 

Activiteiten volwassenen

Upgrade de Tour de Papier met extra activiteiten of tussenstops. Maak thuis of op de route zelf papier of creëer bio designs met natuurlijke elementen. Tijdens de periode van CODA Paper Art en de Tour de France vind je via deze pagina onder andere sportpoule en foto- en verhalenwedstrijd Poule de Papier, net als een programma i.s.m. Staatsbosbeheer en Papierfabriek De Middelste Molen. Ontdek hier ook doorlopend verschillende DIY’s met papier en informatie over actuele activiteiten per periode. Meer informatie >>

Kidstour

Een tandwiel laten draaien met een watermolen, zelf een spreng maken en leren over de geschiedenis van de papierindustrie? Of aan de slag met papier-maché, het maken van dierenmaskers of papieren kunstwerken en sieraden? Voor het hele gezin zijn er activiteiten ontwikkeld om aan de slag te gaan met papier! Van origami tot gadgets voor je reclamekaravaan tijdens de Tour de France. Ontdek hier doorlopend verschillende DIY’s met papier en informatie over actuele activiteiten per periode. Vanaf de zomervakantie is er o.a. programmering i.s.m. papierfabrieken, Staatsbosbeheer, erfgoedpartners en verschillende campings, vakantieparken en hotels op de Veluwe. Meer informatie >>

Erfgoed onderweg

Op en tijdens de route(periode) ontdek je niet alleen de geschiedenis van de industriële Veluwe, molens en papierfabrieken, maar ook verschillende andere monumenten en een erfgoedprogramma. Fiets mee en bezoek Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch, Nationaal Ereveld Loenen, het Buitenmuseum in het teken van 50 jaar Apenheul en ontdek Het Grote Verhaal van Apeldoorn, de Open Monumentendagen en verschillende activiteiten van CODA Archief. Voor actuele informatie en openingstijden: via de lees meer-buttons vind je de websites van deze stops op de route. Meer informatie >>

Verrijk je route

Spreng uit de bocht en upgrade de Tour de Papier met extra activiteiten of tussenstops. De Veluwe biedt bijvoorbeeld prachtige Klompenpaden waar je wandelt door bos en boerenland. Of een extra dag naar Eerbeek? Hier ontdek je nog meer papierhistorie met fietsroute Papier-Hier (38 km).

De Klompenpaden op!

Met Klompenpaden wandel je door weilanden, lanen, landerijen, bos, heide en stuifzand en langs kerk, waterput en plaggenhut. Klompen of wandelschoenen aan, rugzak op en gaan! Elk pad heeft een eigen webpagina met een fotoreeks die een indruk geeft van het landschap waar je doorheen wandelt. Ontdek de tips van Tour de Papier voor Klompenpaden in de regio: op de routekaart herken je deze aan het klompenicoontje. Je vindt hier onder andere het Plaggenstekerspad in Hoenderloo, Ugcheler Markepad, Bekbergerpad, Albapad en Klarenbeeksepad. Bekijk ons Klompenpaden-overzicht voor alle paden in de regio of scan de QR-code op de routekaart van Tour de Papier voor meer paden in Lieren, Beekbergen en Klarenbeek.


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!