Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

De uitkijktoren op het Kootwijkerzand

Vanaf de uitkijktoren op het Kootwijkerzand heb je een fantastisch uitzicht over de Veluwe. De 13,5 meter hoge uitkijktoren heeft de toepasselijke naam Zandloper gekregen. Tussen zonsopkomst en -ondergang is hij vrij toegankelijk voor publiek. 

Route: volg vanaf Kootwijk de Heetweg richting het westen (Kootwijkerbroek). Sla bij de oranje borden linksaf naar de Houtvester v.t. Hoffweg, richting parkeerplaats.


Het Kootwijkerzand 

De grootste zandbak van West-Europa 

Het Kootwijkerzand wordt ook wel 'de Sahara van de Lage landen' genoemd. Het landschap kenmerkt zich door uitgestrekte zandduinen en heidevelden met verspreid daarin groene vliegdennen. Met een oppervlakte van 700 hectare is het Kootwijkerzand de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. Het is er fantatisch wandelen en ook voor de kids is het één grote zandbak met fantastisch uitkijkpunt!

In het midden van het Kootwijkerzand bevindt zich het monumentale Radio Kootwijk: het zendstation dat in de jaren twintig van de vorige eeuw werd gebouwd voor radiotelegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indië. Het imposante gebouw, dat het midden houdt tussen een tempel en een sfinx, contrasteert prachtig met de lege, woeste omgeving. Er worden regelmatig wandelingen en rondleidingen georganiseerd in en rondom het gebouw. Meer informatie >>


Wandelingen

Het Kootwijkerzand is een prachtige locatie voor een mooie wandeling. De paaltjesroutes zijn vaak enkele kilometers lang en volgen goed begaanbare paden door de natuur. Op het Kootwijkerzand kun je de oranje paaltjes volgen voor een mooie tocht van 3 kilometer. Het startpunt van deze route is de parkeerplaats Houtvester.

Ook voor mindervaliden

Genieten van het Kootwijkerzand is gelukkig niet alleen voorbehouden aan mensen die goed ter been zijn. Bij het natuurterrein Caitwickerzand is een rolstoelroute van 2,1 kilometer uitgezet waarbij de route uiteraard volledig geasfalteerd is. Zo is het voor iedereen mogelijk om er even lekker op uit te zijn op het Kootwijkerzand. Meer informatie >>


 


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!