Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Victory  Walk

​Ontdek het verhaal achter de militaire eenheden die Apeldoorn hebben bevrijd met deze gratis audiotour!

 

Dat het Canadese militairen eenheden waren die Apeldoorn bevrijdden op 17 april 1945, dat is bij de meeste Apeldoorners bekend. Maar wie zijn deze helden? En hoe is het de mannen van deze regimenten gelukt om ons te bevrijden? Tijdens de nieuwe audiotour Victory Walk kom je allerlei mooie achtergrond verhalen tegen en leer je leuke weetjes. Want Patricia’s, 48th Highlanders en 12 andere militaire eenheden hebben bijgedragen aan de bevrijding van Apeldoorn. Als blijvend eerbetoon vertelt de Victory Walk het verhaal van de Apeldoornse bevrijding, aan de hand van de voetstappen van deze dappere mannen. Download de gratis app in Google Play en de App Store.


Over de route

Op deze route van twee kilometer kom je tegels met daarop een QR-code tegen. Na het scannen van de code is het geïllustreerde verhaal van een regiment te horen. Deze audiofragmenten kunnen met de Apeldoorn Stories app worden beluisterd. De Victory Walk start bij het kunstwerk ‘Boom der Vrijheid’ aan de Paslaan, in de binnenstad van Apeldoorn. Dit aluminium gevelkunstwerk van André Kruysen werd op 17 april 2020 onthuld ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding. De route eindigt bij monument ‘De man met de vlag’ in het Oranjepark en leidt je weer terug het startpunt.


Canadian Walk

Dat er veel interesse is in het verhaal rondom de bevrijding van Apeldoorn werd duidelijk met de lancering van audiotour Canadian Walk in 2021. Deze audiotour, die ook gratis te beluisteren is via de Apeldoorn Stories app, werd in enkele maanden tijd meer dan 3.000 keer gelopen. De Canadian Walk vertelt het verhaal van de bevrijding aan de hand van 26 bijzondere en persoonlijke verhalen van soldaten en verzetstrijders. De Victory Walk geeft een uniek inkijkje in de achtergrondverhalen van 14 regimenten die Apeldoorn hebben bevrijd.


Download de gratis app

De Victory Walk is te beleven middels een app. Deze app is gratis te downloaden in Google Play en de Apple Store. In deze app zijn een aantal mooie audioroutes van Apeldoorn gebundeld. Ook audiotour Canadian Walk over de bevrijding van Apeldoorn is te vinden in de app. De aankomende tijd worden er nog meer routes toegevoegd, zodat bezoekers en inwoners op één plek de mooiste routes van Apeldoorn kunnen terugvinden. Download de app.

De Victory Walk is een initiatief van Stichting Bevrijding ’45 in samenwerking met Apeldoorn Partners en Erfgoed Platform Apeldoorn en wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Apeldoorn en Veluwe Remembers.


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!