Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Dit is het programma van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

Foto: Sven Scholten

De vakanties zijn begonnen en dat wil zeggen dat de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij er weer vrolijk op los stoomt! Tot en met zondag 28 augustus klinkt de stoomfluit elke dag, behalve op zaterdagen, over de Veluwe. Alles is veranderd, maar de stoomtrein tussen Apeldoorn en Dieren is gebleven. Niet als een dagelijks vervoermiddel, maar wel als een bijzondere attractie voor een uniek dagje uit tijdens de vakantieperiode.

Reis terug in de tijd en beleef het indrukwekkende geluid van de stoomfluit en de trekkracht van de machtige stoomlocomotieven. De reis met de stoomtrein voert over de meer dan honderd jaar oude spoorlijn tussen Apeldoorn en Dieren. Het traject maakt deel uit van de zogenaamde Koningslijn, welke oorspronkelijk Dieren via Apeldoorn met Zwolle verbond. Een bijzondere ervaring. 


Het sein staat op groen

Er zijn deze zomer verschillende reismogelijkheden, zo kan je beginnen op het NS-station van Apeldoorn om 10:15 voor een reis naar Eerbeek en terug. Of stap je liever op in Beekbergen om 14:00 voor een reis naar Dieren en terug? Deze zomer is het zelfs mogelijk om te starten op het station van Eerbeek om 11:35 voor een reis naar Apeldoorn en terug. Op onze website is de volledige dienstregeling van alle opstapstations terug te vinden.

Als het vertreksein klinkt, zetten de stoker en de machinist hun machtige machine in beweging voor een reis terug in de tijd. Terwijl de reizigers genieten van het prachtige uitzicht zijn de stoker en de machinist druk bezig om de trein op gang te houden. Met een rustig gangetje en met regelmatig fluiten bij overwegen, gaat de stoomtreinreis over de prachtige Veluwe.

 

Tickets
Reserveer nu voor een treinreis naar het verleden en boek tickets op www.stoomtrein.org. De kosten voor de rit met de stoomtrein zijn € 18,50 voor volwassenen en € 9,50 voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar. Tip: boek vooraf je tickets online met korting! ​In Beekbergen is overigens voldoende gratis parkeergelegenheid. Meer informatie >>


Rijdagen zomervakantie 2022

Dienstregeling
De VSM stoomt volgens verschillende dienstregelingen. De arrangementen zijn verdeeld over de groene en blauwe dienstregelingen. De evenementen en speciale rijdagen zijn op gele en rode dienstregelingen. Op niet-gekleurde rijdagen komt de VSM niet op stoom. Meer informatie >>


Summer-Night Express

Bekijk in de vroege avond de Veluwe eens op een andere manier, namelijk vanuit de rijdende stoomtrein! Geniet van het prachtige uitzicht tijdens een avondrit over de Koningslijn. Je komt ogen en oren te kort want de Veluwe is op zijn mooist tijdens het gouden uur, het laatste uur voor zonsondergang. Om helemaal in de romantische sfeer te komen is het mogelijk om vooraf een borrelpakket bij te boeken voor een nog smaakvollere reis. Meer informatie >>

Data 2022
woensdag 20 juli
woensdag 27 juli
woensdag 3 augustus
woensdag 10 augustus
woensdag 17 augustus
woensdag 24 augustus


Nog meer beleving in het stoomdepot

Aansluitend of tijdens de treinrit is er de mogelijkheid om in Beekbergen het imposante stoomdepot te bezoeken; het kloppend hart van dit levende museum. Daar tref je een indrukwekkende collectie stoom- en diesellocomotieven, een kolenkraan, waterkolommen, een draaischijf, klassieke seinpalen, overwegbomen en nog veel meer. De machtige stoomlocomotief wordt losgekoppeld van de trein en rijdt het stoomdepot binnen om kolen te laden en water te nemen.

Met de Stoomcourant in de hand wandel je langs alle bijzondere plekjes op het stoomdepot om zelf te beleven wat er in het stoomdepot vroeger allemaal moest gebeuren om met stoomtreinen te kunnen rijden. Eén ding is zeker, er moest veel gebeuren! Vanaf het terras van de stationsrestauratie heb je als bezoeker een goed overzicht op de activiteiten in het stoomdepot.


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!