Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Wenumse Watermolen

Al in het jaar 1313 stond er op deze plek een watermolen. Door de jaren heen heeft de molen verschillende functies vervuld. Oorspronkelijk was de Wenumse Watermolen een korenmolen, maar  Daniël Daniëlszn. de Jongh, de man aan wie we de Rotterdamse Kopermolen te danken hebben, bouwde de watermolen in 1768 om tot kopermolen. Hij was ook degene die de molenvijver (een 'wijer') liet graven en de molenbrug liet metselen. In de brug is nog een steen te vinden met zijn signatuur 'D de J'.


Leren schoenen en Zwitserse kaasjes

In de loop van de eerste helft jaar van de 19e eeuw raakte het koperbedrijf in verval. De molen werd daarom in 1858 door de nieuwe eigenaar Peter Kok Ankersmit, een Apeldoornse leerfabrikant, weer tot korenmolen verbouwd en aangevuld met een runmolen. In een runmolen werd eikenschors vermalen tot run, een zuur vocht dat werd gebruikt in de leerlooierij, waarin onder andere kleding en schoenen werden gemaakt. Aan het eind van de 19e eeuw kwam de molen in bezit van H. van Bree en C.H. Weverink. Van Bree bezat het maalbedrijf, terwijl Weverink de runmolen ombouwde tot een fabriek voor de bereiding van Zwitserse kaasjes. 

Restauratie in 1985

In 1917 werd het huidige gebouw opgericht en werd er uitsluitend graan gemalen, met een koppel op waterkracht en twee koppels die door een dieselmotor werden aangedreven. Dit duurde tot 1965, toen het gaandewerk beschadigd raakte en de molen stilgezet moest worden. In 1972 verkreeg de gemeente Apeldoorn de molen. Hij wordt beheerd door Stichting De Wenumse Watermolen en in 1985 gerestaureerd. In een deel van het pand bevindt zich een feestzaal; de molen maalt op vrijwillige basis graan voor veevoer.  Vlak langs de molen loopt een fietspad dat is aangelegd op het traject van de voormalige spoorlijn Apeldoorn-Zwolle.

In Apeldoorn zijn er nog een aantal molens waaronder de Ruitersmolen in Beekbergen, de Hamermolen in Ugchelen en de Middelste Molen in Loenen. 


Tip!  Fietsroute langs Wenumse Watermolen

Van der Valk Cantharel heeft een leuke fietsroute van 42 km waarbij je ook langs de Watermolen komt. Een route 'op en neer' over de Asselseheide naar het dorpje Hoog Soeren en vandaar door de uitgstrekte bossen van Kroondomein Het Loo. U komt bij Wenum/Wiesel weer in de bewoonde wereld en fietst over de oude spoorlijn naar de Wenumse watermolen. Door een landgebied en via het fietspad langs het Apeldoorns kanaal naar Apeldoorn. Deze stad doorkruis je via groene fietspaden en komt weer bij De Cantharel uit. Meer informatie >>


Tip! Klompenpad langs Wenumse Watermolen 

Ontdek het mooie buitengebied van Wenum Wiesel. Wandelen langs beken, over historische paden en enken, door weilanden en beekdalen. Laat je verrassen door dit bijzondere afwisselende landschap. Klompen aan, rugzak op en gaan! Meer informatie >>


Adres en route 

Wenumse Watermolen 

Oude Zwolseweg 160

7345 DG Wenum-Wiesel

Navigatie >> 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!