Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Wist-je-datjes over Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn

Je bent er ongetwijfeld wel eens geweest: Het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn. Ons zorgpersoneel is hier dagelijks in de weer om, naast de reguliere zorg, ook alle coronapatiënten te behandelen. Wat ons betreft de hoogste tijd om eens wat dieper in bijzondere feitjes over het ziekenhuis te duiken!

Van Lukas naar Gelre

In 1974 opende het Lukas ziekenhuis de deuren aan de Albert Schweizerlaan, op de plek waar tegenwoordig Gelre ziekenhuizen zit. Het Lukas ziekenhuis ontstond destijds door het rooms-katholieke St. Liduinaziekenhuis en het Protestants Christelijke Ziekenhuis. In 2005 werd gestart met een nieuwbouw project vlak naast het Lukas ziekenhuis. Dit is nu het Gelre ziekenhuizen Apeldoorn.

Een wachtkamer in het Lukas Ziekenhuis. foto: CODA Beeldbank

Tegenwoordig hebben we nog maar één ziekenhuislocatie in Apeldoorn. Gelre ziekenhuizen is voortgekomen uit het Lukas Ziekenhuis en het Julianaziekenhuis. Tot 2009 bestonden deze twee ziekenhuizen nog naast elkaar.

Op 19 mei in 2009 opende het volledig vernieuwde Lukas ziekenhuis, die vanaf dat moment verder ging als Gelre ziekenhuizen Apeldoorn. En het Julianaziekenhuis? Dat werd in 2013 gesloopt.

De ingang van het Lukas Ziekenhuis, 27/6/1981. foto: CODA Beeldbank


Cijfers

Tot de Stichting Gelre ziekenhuizen behoort naast het ziekenhuis in Apeldoorn het ziekenhuis van Zutphen. Bij de gehele Stichting Gelre ziekenhuizen werken meer dan 3600 mensen, 180 medisch specialisten en 300 vrijwilligers. Gelre ziekenhuizen heeft in Apeldoorn een topklinisch ziekenhuis. Ze werken er samen met het UMC Utrecht op het gebied van onderwijs, zowel voor de basisopleiding als voor de medische vervolgopleidingen. Gelre ziekenhuizen heeft erkenningen voor negentien medische vervolgopleidingen.


Bijzondere geboorte

Er worden dagelijks baby's geboren. Maar wist je dat er ooit een baby gorilla ter wereld kwam in het Lukas ziekenhuis? Toen moeder gorilla Mandji geen “thuisbevalling” bleek te kunnen doen, werd ze op 10 december 1982 onder narcose overgebracht naar de kraamkamer van het ziekenhuis. Met de hulp van Gynaecoloog dr. Wim Vlaanderen werd diezelfde dag gorilla Lukas geboren. Leuk feitje: in 1997 werd Lukas overgeplaatst naar de dierentuin van Tel Aviv om daar een harem bij elkaar te scharrelen. Hij is daar nu trotse leider van een gorillagroep.


Gelre en corona

Het Gelre Ziekenhuis heeft net als alle andere ziekenhuizen te maken met een groot aantal patiënten die met het coronavirus besmet zijn of in elk geval daar de symptomen van hebben. Daarvoor is er een speciale verpleegafdeling ingericht én zijn de intensive care plekken uitgebreid. Hoe veel coronapatiënten er op dit moment zijn opgenomen, kan het ziekenhuis niet zeggen. Dit verandert namelijk met de dag. De druk op het personeel van het ziekenhuis is groot. 


Vloggend zorgpersoneel

Maar hoe wordt het coronavirus eigenlijk beleefd vanuit het ziekenhuis? In een serie vlogs van Omroep Gelderland kun je zien hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Zorgmedewerkers vertellen hun verhaal en hoe zij met elkaar de strijd aangaan tegen corona.


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!