Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Zero Waste Week Apeldoorn 

Zaterdag 18 t/m vrijdag 24 september 2021 | Diverse locaties

Van zaterdag 18 september tot en met vrijdag 24 september 2021 organiseert burgerinitiatief Zero Waste Apeldoorn, in samenwerking met gemeente Apeldoorn en onder andere CODA en Foenix, de eerste editie van de ‘Zero Waste Week Apeldoorn’. Een week waarin Apeldoorners bewust worden gemaakt van allerlei leuke én duurzame initiatieven, activiteiten en ondernemingen in- en om Apeldoorn. Doe je mee?

Duurzame activiteiten

Tijdens deze week zijn er elke dag diverse activiteiten voor jong en oud, door de hele stad en zowel online als offline. De activiteiten hebben betrekking op thema’s als duurzaamheid, afvalvrij en verspillingvrij. Zo zijn er o.a. opschoonacties in de wijken, lezingen van Elisah Pals (Zero Waste Nederland) en Jessie Kroon (Het Zero Waste Project), diverse workshops zoals groenten fermenteren, filmvertoningen, een Vega Vrijdag diner, een fashionshow en een duurzame markt. Ook bieden verschillende Apeldoornse ondernemers kortingen aan op duurzame producten. Met deze diverse programmering richt Zero Waste Apeldoorn zich op het informeren, inspireren en enthousiasmeren van Apeldoorners om in hun eigen dagelijks leven kleine en leuke stappen te zetten naar een meer duurzame leefstijl.

Weekprogramma

  • Zaterdag 18/09: Zwerfafvalaanpak & World Clean up day, Burgerparticipatie, Duurzame workshops
  • Zondag 19/09: Educatie, Informatie & Lezingen, Duurzaamheid bij het Cultuurhuis, Duurzame markt
  • Maandag 20/09: Bedrijvendag (rondleidingen), Duurzame innovaties & technologies, Energie transitie
  • Dinsdag 21/09: Circulariteit, Tweedehands & Reuse, Deeleconomie
  • Woensdag 22/09: Workshops & Zelfmaken, Repareren & Repair Café's
  • Donderdag 23/09: Eten & drinken, Verpakkingsvrij boodschappen doen, Voedselverspilling tegengaan
  • Vrijdag 24/09: Biodiversiteit, Land- & Water management, Moestuinen & Pluktuinen, Vega Vrijdag

Bekijk alle onderdelen van het programma inclusief beschrijving via deze link.


Over Zero Waste Apeldoorn

Zero Waste Apeldoorn is een burgerinitiatief dat in 2018 op Facebook is opgestart door Tiphaine Bresser, in navolging van Zero Waste Nederland. Zero Waste staat voor een leefstijl waarin het basisprincipe van 5 R’en wordt gehanteerd: Refuse (weiger), Reduce (verminder), Reuse (hergebruik), Recycle en Rot. Deze organisatie richt zich voornamelijk op het minimaliseren van onze ecologische voetafdruk en het voorkomen of verminderen van afval en verspilling. Dit doen ze door tips, tricks en informatie te delen via social media en via de website zerowasteapeldoorn.com. 

Inmiddels telt Zero Waste Apeldoorn ruim 1000 volgers en betrokken leden. Maandelijks organiseert ZWA in samenwerking met Heel Apeldoorn Rein zwerfafval-opruimacties in Apeldoornse wijken met een groeiende groep vrijwilligers. Op 18 september is het World Cleanup Day en bestaat Zero Waste Apeldoorn drie jaar. Een mooi moment om een themaweek te starten en zo nog meer Apeldoorners bekend te maken met de 5 R’en. Meer informatie >>


Inspiratie

Via social media, een website en een maandelijkse nieuwsbrief van Zero Waste Apeldoorn worden tips en informatie uitgewisseld over een bewuste leefstijl waarin thema’s als afvalvrij, verspillingsvrij, hergebruik en circulariteit centraal staan. In de Zero Waste Week komen deze en andere aanverwante thema’s aan bod in lezingen, webinars, workshops, rondleidingen en korting op producten of diensten. Hiermee hoopt Zero Waste Apeldoorn alle Apeldoorners te laten zien hoe leuk, makkelijk en betaalbaar het vaak is om duurzamere keuzes te maken. Het volledige programma van de Zero Waste Week is te vinden op deze pagina.

 


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!