Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Wandelen en genieten

Zoek je tips om een leuke wandeling rond Apeldoorn te maken en deze te starten of af te sluiten met een heerlijke kop koffie, lunch of diner, dan vind je hieronder een aantal leuke mogelijkheden. In Stadspark Berg en Bos, Het Leesten het Paleispark en de Groote Modderkolk kun je ook heel goed met de kinderen gaan wandelen!

Stadspark Berg en Bos 

Een leuke combinatie van natuur en cultuur waar jong en oud zich de hele dag kan vermakenop de speelweide, in het Klimbos (betaalde entree) of bij
de Apenheul (betaalde entree). In het park zijn 4 wandelingen uitgezet, Kidspadroute 2,5 km, IVN Natuurpadroute 5,2 km, Bosweide route 6,5 km
en Valkenbergroute 8,5 km. De routes zijn aangegeven met gekleurde paaltjes. Bij de ingang van het park vind je Restaurant De Boschvijver, een
leuke locatie met een mooi terras aan de vijver om je wandeling te starten of af te sluiten. Bij het restaurant staat ook het bord met de routes
die allemaal rond lopen. Entree voor Stadspark Berg en Bos is gratis, parkeerkosten variëren per seizoen.

 


Hoog Soeren

Hoog Soeren is een klein dorp 5 km ten westen van Apeldoorn. Omdat het midden in Kroondomein ligt is het een prachtige vertrekpunt voor een wandeling. Het dorp heeft ongeveer 165 inwoners, er zijn geen winkels, wel 2 restaurants en 3 hotels met restaurant. Ongeveer 1 km buiten het dorp zijn 2 paaltjeswandelingen uitgezet, route "De Veentjes", 4 km aangegeven en met rode paaltjes en route "Aardschoten", 5 km en aangegeven met groene paaltjes. Bij beide routes is een gratis parkeerplaats voor de auto. Let op: in verband met de bronsttijd is route "De Veentjes" niet toegankelijk van 25 sep t/m 25 dec! De beginpunt van beide routes kun je vinden op de plattegrond.

 

Paleispark

Het paleispark maakt deel uit van Kroondomein Het Loo. Dit wandelpark is het hele jaar geopend. Het park is 650 hectare groot en ligt tegen Paleis Het Loo aan en rondom slot Het Oude Loo. Het park rondom Jachtslot Het Oude Loo is alleen in april en mei geopend. 
Van oudsher diende dit park ter ontspanning van de koninklijke bewoners van Het Loo en hun gasten. De oorsprong van het paleispark ligt bij stadhouder Willem III die in 1684 het slot Het Oude Loo kocht inclusief 200 hectare land. Ook voor Koningin Wilhelmina is Kroondomein Het Loo altijd erg belangrijk geweest. Ze kocht vele hectare grond en schonk dit in 1959 aan de Staat, met behoud van het gebruikersrecht voor de drager van de kroon. Hieraan dankt het totale gebied haar naam, Kroondomein Het Loo. In het paleispark zijn acht wandelroutes variërend in lengte, drie routes zijn geschikt voor rolstoelgebruikers. Entree tot het park kost € 2,00 p.p. kinderen tot 12 jaar en rolstoelgebruikers hebben gratis toegang. De dagkaarten zijn verkrijgbaar bij de automaten die bij de twee ingangen van het park staan op de bezoekersparkeerplaats Paleis Het Loo, parkeerkosten  € 2,50 per uur of € 7,00 per dag en parkeerplaats Bosloo, een kleinere parkeerplaats tegenover de Pijnboomlaan waar je gratis kunt parkeren (Navigatie: Boslooweg, Apeldoorn).
De wandelingen variëren van 2 tot 11 km en je vinden op de plattegrond, wanneer je van de Bosloo parkeerplaats naar rechts het park inloopt kom je bij een heel leuk hertenkamp.
Ter afsluiting kun je bij de hoofdingang van pleis Het Loo bij Grand Cafe Prins Henrik Garage van verschillende heerlijke lekkernijen genieten.

                                                                                                  

Het Leesten

Het Leesten is een mooi natuurgebied bij Apeldoorn. Op het recreatieterrein ligt horecagelegenheid "De Ugchelse Berg". Het is het perfecte vertrek- en eindpunt een heerlijke wandeling in en om het natuurgebied "het Leesten". Er is een gratis parkeerterrein. Vanaf de kiosk kun je diverse wandelroutes lopen. Volg de paarse paaltjes voor de cultuur historische route (ca.6,5 km). De rode route (5 km) is de zogenaamde BOSpad route. Speciaal is de gele route, deze is over verharde paden en geschikt voor minder validen (ca. 1 km). 

 

Klompenpaden

Klompenpaden zijn bewegwijzerde wandelroutes die zoveel mogelijk over onverharde paden, boerenland en historische tracés gaan. Onderweg kom je via de informatie in de brochure of via de Klompenpaden-app meer te weten over de cultuurhistorie en het landschap. Rond Apeldoorn zijn onlangs 2 nieuwe klompenpaden geopend, het Plaggenstekerspad van 12 km en het Uddelermeerpad van 16 km, de routes zijn ook in te korten. Bij beide routes kom je langs verschillende restaurants om even lekker wat te drinken of te eten.

 

De Groote Modderkolk

De Groote Modderkolk is een biologische zorgboerderij met moestuin en potstal. Het erf is vrij toegankelijk. Neem een kijkje bij de geiten en kippen. Je kunt er producten kopen in de boerderijwinkel en er is een theeschenkerij waar je onder meer heerlijke zelfgebakken appeltaart kunt eten. De Groote Modderkolk is een mooie uitvalsbasis voor wandeltochten. Er zijn 2 wandelroutes prachtige wandelroutes uitgezet, de wandelroute Loenense Enk van 4 km en de wandelroute Vrijenberg lamgs de hoogste Waterval van Nederland, veel wandelplezier!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!